Skip to main content

Ontwerp

Bij het maken van een tuinontwerp is de huidige situatie altijd het uitgangspunt. Wel biedt een nieuwe tuin ten opzichte van een bestaande tuin in de regel iets meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld omdat we dan geen rekening hoeven te houden met bestaande erfafscheidingen, bomen, schuurtjes, terrasoverkappingen of eventuele dierenverblijven. Echter, vanuit Hoveniersbedrijf Verboom denken we actief mee bij het vinden van een geweldig tuinidee.

Zodra we een goed beeld hebben van de huidige situatie van uw tuin, met inbegrip van de grootte en de ligging ervan, is onze volgende stap het inventariseren van uw wensen. Vragen die daarbij worden gesteld zijn of u een onderhoudsvriendelijke tuin wenst of juist een tuin waarin u zelf naar hartenlust kan tuinieren.

Wilt u één of meer terrassen of zijn er misschien jonge kinderen die een veilige omgeving en ruimte nodig hebben om te fietsen en te ballen. Ook dit soort details zijn voor ons van belang om rekening mee te houden bij het maken van het ontwerp, evenals uw materialenkeuze. Dit reikt van de bestratingsmaterialen tot de materialen voor afscheidingen, vlonders, terrassen, vijvers, waterpartijen en systemen voor verlichting en beregening. Tevens is nog van belang of u de voorkeur geeft aan een strak en modern ontwerp of juist aan een ontwerp met ronde lijnen.

Binnen de kaders van uw budget zetten we uw wensen om in een aantrekkelijk tuinontwerp dat in handgetekende vorm aan u wordt voorgelegd. We laten het vervolgens geheel vrijblijvend aan u over om ons opdracht te geven voor de uitvoering. Dit kan overigens ook in fases.

Beplantingsplan

Door onze kennis en ervaring op het gebied van beplanting kunnen wij u vanuit Hoveniersbedrijf Verboom uitstekend adviseren over welke bloemen, planten of boomkwekerijproducten geschikt zijn voor uw tuin.

Bepalend voor uw plantenkeuze is bijvoorbeeld of uw tuin op het noorden of het zuiden ligt, dicht aan de kust of juist niet, welke grondsoort aanwezig is, wat de bodemvochtigheid is en of er veel of weinig wind is. Maar ook of de beplanting bestemd is voor de volle grond of in potten. Wat de beplanting zelf betreft wordt gekeken naar de groeihoogte van het gewas, kleuren en bloeiperiode.

Al deze factoren zijn van belang, want alleen met de juiste beplanting kan een optimaal groei- en bloeiresultaat worden verkregen. Het spreekt voor zich dat wij ervoor zorgen dat het beplantingsplan binnen de kaders blijft van het door u aangegeven budget en dat rekening wordt gehouden met uw speciale wensen op beplantingsgebied.

Verlichtingsplan

Bij het maken van een verlichtingsplan is het verstandig om vooruit te denken. Wij adviseren altijd eerst de elektriciteitskabels te trekken voordat de tuin wordt aangelegd, ook als u besluit om de verlichting pas in een latere fase te realiseren. Hiermee wordt namelijk voorkomen dat de bestrating moet worden opengemaakt als de elektriciteitskabels achteraf moeten worden getrokken.

Ook kan vooraf een keuze worden gemaakt voor 12V of 220V. De kabels worden hierop afgestemd. Zwakstroom 12V is minder gevaarlijk en wordt meestal aangebracht met een handig Plug & Play systeem in combinatie met LED verlichting of een ander duurzaam verlichtingssysteem. In het verlichtingsplan wordt eveneens de juiste belichting opgenomen dat de belangrijkste elementen in uw tuin versterkt.

Bestratingsplan

In het bestratingsplan wordt door ons vastgelegd welke materialen er worden gebruikt en welke onderlagen daarvoor nodig zijn. Op het gebied van verharding zijn er veel keuzemogelijkheden zoals grind, schelpen, hout, steen of composiet.

Een trend is het om meerdere materialen te combineren. Belangrijk bij het aanbrengen van verharding is de onderlaag. Deze verschilt per bodemstructuur en materiaalkeuze. Kiest u voor een half-verharde bestrating zoals grind, dan is het verstandig eerst een onderlaag van puin of doek aan te brengen om het onkruid te weren. Wordt er veel met de auto of met de fiets op het grind gereden, dan is het aan te bevelen onder die gedeelten van de tuin of het terrein een onderlaag van zogenaamde honingraatplaten aan te brengen. Deze kunnen worden gevuld met grind of split. Auto’s en fietsen laten dan geen lelijke sporen meer na en het grind zal minder snel verdwijnen.

Ook voor het gedeelte van het terras waar de tuinmeubels staan wordt deze methode aanbevolen. Zo heeft elk materiaal zijn eigenschappen en behandelwijzen. Een optimale en duurzame bestrating staat daarom voorop bij het opstellen van het bestratingsplan in samenspraak met uw wensen.

Beregeningsplan

Een beregeningsplan is feitelijk een overzicht van de beregening van uw tuin. Beregening zal iets eerder worden toegepast bij een ondergrond van zand dan bij klei. De meest eenvoudige oplossing is een tuinslang die wordt aangesloten op een sproeier.

Met een timer kunt u het sproeien van het gazon en de potten regelen. Het is ook mogelijk de leidingen ondergronds aan te leggen en hierop verschillende sproeiers aan te sluiten. De opstelling is daarbij belangrijk, zodat wordt voorkomen dat het terras en de ramen worden gesproeid.

Een andere optie is een volautomatische beregeningsinstallatie. Deze kan worden aangesloten op het leidingwaternet. Aansluiting op een nabijgelegen sloot biedt meer capaciteit. Dit is goedkoop en duurzaam. Een beregeningssysteem is geen must, maar laat uw tuin er wel altijd mooi bijstaan.