Skip to main content

Onderhoud

Periodiek onderhoud is nodig om optimaal van uw tuin te kunnen genieten. Omdat wij graag flexibel zijn en een uurtarief hanteren, is het mogelijk door ons geboden tuinonderhoud volledig af te stemmen op uw budget. Onderhoud kan wekelijks, maandelijks, per kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks bij Hoveniersbedrijf Verboom worden besteld. Dit kan periodiek voor u worden uitgevoerd of op afroep. In de particuliere sector werken we voornamelijk op basis van een aantrekkelijk uurtarief. In de zakelijke markt werken we met contracten op maat.

Tuin- en terreinonderhoud is in het voorjaar doorgaans intensiever dan in het najaar. Jaarlijks onderhoud kunt u daarentegen zien als de grote beurt voor uw tuin. Hierbij pakken wij voornamelijk het snoeien en bemesten aan. Bij wekelijks onderhoud komt uiteraard het hele pakket aan de orde, van snoeien tot wekelijks blad ruimen, onkruid verwijderen, gras maaien en kantjes steken.

Het voorjaar is de meest intensieve onderhoudsperiode. Dan wordt door ons immers alle beplanting nagelopen en wordt er gesnoeid waar nodig. Borders worden onkruidvrij gemaakt, het gazon wordt gemaaid en geverticuteerd. Er wordt bemest en vaste planten worden nagelopen. Eventueel kunnen grind, tegels en andere harde materialen worden behandeld tegen onkruid en groenaanslag. En dan is het vullen van borders en potten nog buiten beschouwing gelaten, want ook dit kunt u uitstekend aan ons overlaten.

In het najaar zorgen we ervoor dat ook het blad wordt weggehaald, uitgebloeide eenjarige planten worden verwijderd en de bollen zo nodig worden geplant. Het spreekt voor zich dat groenafval milieubewust door ons wordt afgevoerd.

Onderhoud is eigenlijk altijd maatwerk dus nodigen wij u uit uw onderhoudswensen aan ons voor te leggen. Voor de zakelijke markt hanteren we vaste onderhoudscontracten. Deze worden in samenspraak met uw als opdrachtgever op maat gemaakt.

Voorjaarssnoei

Bijna alle planten en bomen kunnen in het voorjaar worden gesnoeid. Dit is de beste periode omdat het snoeien dan gebeurt voordat de planten en bomen uitlopen. Wel zo praktisch is het om dan ook de borders en uw gazon onder handen te nemen. Bladeren en onkruid worden verwijderd, het gras wordt belucht en geverticuteerd en bemesten met organische mest is eveneens aan de orde, alsmede het inzaaien van kale plekken in het gazon opdat het gras weer lekker kan groeien. Heesters worden teruggesnoeid en vaste planten worden gescheurd of terug geknipt. En omdat Hoveniersbedrijf Verboom altijd op details let, zetten wij in het voorjaar ook het verwijderen van groene aanslag op de tegels en het reinigen van tuinmeubilair op uw onderhoudslijstje.

Zomersnoei

In de zomerperiode staat altijd een van de leukste snoeiklussen op het programma, namelijk het zogenaamde vorm snoeien van hagen. Buxusbollen, kippen en andere figuren knippen we dan weer mooi strak in vorm voor u en alle hagen worden regelmatig mooi strak gesnoeid. Leylandii, Taxus, Buxus en Liguster zijn bijvoorbeeld een aantal soorten die zich goed voor hagen lenen in uw tuin of buitenterrein. Een trend is het momenteel om mooie glooiingen aan te brengen in hagen. Het snoeien van hagen en vormen kan periodiek plaatsvinden zolang de ‘r’ niet in de maand

Herfst- en wintersnoei

De herfst is de beste periode om uw tuin winterklaar te maken. Op ons werklijstje staat dan het afknippen van de afgestorven planten en het snoeien van heesters en bomen. Heeft u fruitbomen in de tuin? Dan is ook hiervoor de herfst het ideale snoeimoment. Ditzelfde geldt voor het planten van bloembollen zodat uw tuin er straks in het voorjaar uitziet als Keukenhof. Om bollen en planten te beschermen tegen de winterkou overdekken wij de borders altijd met bladafval en/of compost. Als tweede functie voegt dit op natuurlijke wijze voedingstoffen toe aan de grond. Op het gebied van snoeien vormen bijv. rozen en Lavendel echter een uitzondering op de regel. In verband met de vorstgevoeligheid adviseren wij u daarom rozen en Lavendel na de winterperiode te snoeien. Bij waterpartijen of waterelementen adviseren wij in de winter de pomp te verwijderen Laat nu de winter maar komen!

Balkontuin en patio

Ook voor de balkontuin en patio is het herfstseizoen ideaal om voor te bereiden op de winter. Zo worden door ons alle bloembakken en potten met eenjarige planten leeggehaald en op een vorstvrije plek opgeslagen. Van de potten met meerjarige planten snoeien we alleen de oude bloemen en afgestorven takjes. De koude gevoelige soorten worden vorstvrij weggezet en van de potten die op de patio of op het balkon overwinteren omwikkelen we deze met ‘bubbeltjesplastic’ opdat ze niet stuk kunnen vriezen. Bij kwetsbare rozenboompjes geeft hooi met een strook jute vaak een goede bescherming tegen het stukvriezen van de eerste uitlopers waarop de knoppen komen. En indien u prijs stelt op een kleurige wintertuin dan vullen we bloembakken graag voor u met winterviolen en andere winterharde planten zoals heide en bes-dragende soorten.

Onderhoudscontract

Voor u als particulier biedt Hoveniersbedrijf Verboom een aantrekkelijk uurtarief. Dit biedt u de mogelijkheid om het door ons geboden tuinonderhoud volledig af te stemmen op uw budget. Onderhoud kan wekelijks, maandelijks, 3x per jaar of jaarlijks bij ons worden afgesproken. Afhankelijk van uw tuin maken we vooraf een inschatting van de werkzaamheden welke wij aan u voor zullen leggen. Voor de zakelijke markt hanteren we vaste onderhoudscontracten. Deze worden in samenspraak met u als opdrachtgever op maat gemaakt. We hanteren een scherp prijs/kwaliteitsbeleid en afspraken worden vastgelegd in een helder contract. Het bieden van transparantie en het leveren van de beste kwaliteit staan hoog in ons vaandel. Wij informeren u graag verder over onze hovenierskwaliteiten.